About  |  Contact

Useful phrases in Sundanese

A collection of useful phrases in Sundanese. You can see them in many other languages by clicking on the English versions.

English Basa Sunda (Sundanese)
Welcome Wilujeng sumping
Hello Halo (borrowed from Indonesian)
How are you?


Replies
Kumaha kabarna?
Kumaha damang?
Pangéstu
Abdi Damang
Muhun, allhamdulillah séhat
Long time no see Tos lami teu pendak nya?
What's your name?
My name is ...
Namina saha?
Nami abdi ...
Where are you from?
I'm from ...
Kawitna ti manti?
Abdi ti ...
Pleased to meet you Bingah kapendak anjeun
Bingah tepang sareng anjeun
Good morning Wilujeng énjing
Good afternoon Wilujeng siang
Good evening Wilujeng wengi
Good night Wilujeng kulem
Goodbye Abdi tipayun nya? (said by one leaving) Mangga (response)
Wilujeng angkat / Dugi patepang deui
Dugi kapendak deui
Good luck
Cheers/Good health!
Have a nice day
Bon appetit Ditampi (said before eating)
Alhamdulillah (said after eating)
Bon voyage
I understand Muhun ngartos
I don't understand Teu ngartos
I don't know (Abdi) teu terang
Please speak more slowly Tiasa nyarios langkung laun?
Please say that again Tiasa diulang deui?
Please write it down Tiasa diserat?
Do you speak Sundanese?
Yes, a little
(Anjeun) tiasa nyarios Sunda?
Tiasa, sakedik
How do you say ...
in Sundanese?
Kumaha nyarios .... ku basa Sunda?
Excuse me Punten / Mangga / Parmisi
How much is this? Ieu téh sabaraha?
Sorry Hapunten / Hatur nuhun
Please Mangga
Thank you
Response
Nuhun / Hatur nuhun (frm) / Nuhun pisan
Sami-sami / Sawangsulna
Where's the toilet? Dupi jamban palih mana?
This gentleman/lady will pay for everything Ieu bapa/ibu nu bade mayar sadayana
Would you like to dance with me? Tiasa ngibing sareng abdi?
I love you Abdi bogoh ka anjeun
Get well soon Mugi sing énggal damang
Leave me alone! Tinggalkeun abdi nyalira!
Help!
Fire!
Stop!
Tulung!
Kahuruan!
Eureun!
Call the police! Panggil pulisi!
Merry Christmas
and Happy New Year
Wilujeng Natal sareng wilujeng taun enggal
Happy Easter Wilujeng paskah
Happy Birthday Wilujeng tepang taun
One language is never enough Hiji basa tara cekap
My hovercraft is full of eels
Why this phrase?

Phrases and recordings provided by Jasaritin, with corrections by Syauqi Ahmad

Download the audio files (Zip format, 1.35MB)

If you would like to make any corrections or additions to this page, or if you can provide recordings, please contact me.

Information about Sundanese | Sundanese phrases | Tower of Babel in Sundanese

Links

Other collections of Sundanese phrases
http://www.unilang.org/viewtopic.php?f=99&t=27969
http://www.geocities.co.jp/Foodpia/8833/bahasasunda.html
http://www.phrasebase.com/archive2/sundanese/first-lesson.html

Phrases in Austronesian languages

Banjar, Cebuano, Chamorro, Cuyonon, Fijian, Hawaiian, Iban, Iloko, Indonesian, Javanese, Malagasy, Malay, Māori, Samoan, Sundanese, Tagalog, Tahitian, Tetum, Tuvaluan

Phrases in other languages


privacy policy